Rondom San Martin de los Andes

Gisteren hadden we een luilekkerdag. \'S Ochtends door het herfstige stadje gelopen voor kleine boodschappen. Ook weer bij de Turist information langs geweest. \'S Middags weer regen en dat werd alleen maar heviger in de loop van de dag en avond. Picknick op de hotelkamer en lekker gelezen totdat we weer uit eten konden om 20 uur. We gingen opnieuw naar Ponchos restaurant, het was ons erg goed bevallen in alle opzichten en gezellig. We hadden bovendien een coupon voor een lokale specialiteit als we terug zouden komen. Dat bleek een houten plank met lekkernijen te zijn. Veel hertenvlees en forel, zo ook op de plank. Heel leuk. En daarna nog ons menu.
Vandaag een uitje op het dagmenu. De provinciale gruisweg naar de Chileense grens, pakweg 45 km verderop. Al vrij snel zagen we dat het in de bergen rondom ons, gesneeuwd had. Eergisteren liep men hier nog in korte broek, nu in donsjack. Wij hadden ons ook stevig aangekleed. Een winddicht jack is geen luxe hier.
We stopten bij de voormalige en gerenoveerde nederzetting van Hollanders (uit Zuid Afrika), de Van Dorssens. Doen we ook nog aan cultuur! Leuke foto\'s en verhalen, gelukkig ook vertaald in het Engels. Na deze korte stop door naar gruisweg deel II. Er stond \'niet aan te raden voor kleine auto\'s\'. Dit leek ons niet hetzelfde als \' verboden\' en we reden door. Dikke kuilen en stenen enzovoorts. Het werd rap warm in onze bolide. De laatste hobbel bleek een soort rivier, we waren bijna bij de Guardaparque van waaruit je kon lopen naar de thermaalbaden. Het bleek echter verder dan de dame bij de VVV had gezegd, in totaal 3 uur lopen. Geen zin in gezien het pad en het weer. Na een korte wandeling keerden we om naar de auto. Terug naar de ingang die naar de waterval leidde. Daar hebben we eerst geluncht. Er vlogen hele zwermen grote groene parkieten over. Die kom je overal in dit land tegen. Net als koeien, die lopen ook in het bos.
Het pad naar de waterval was een mooie, steile wandeling. Ook weer fantastische joekels van bomen. Hier komt de zeldzame wilde kat (we hebben er eentje gezien een paar dagen terug) en de pudú voor, een minihertje. De waterval was de moeite meer dan waard. Laat in de middag waren we terug in San Martin de Los Andes. Morgen gaan we hier weg naar Junin de los Andes. Het weer zou beter en warmer worden en we hopen condors te zien.
Tot een volgende keer, als er weer wifi is.